Målgrupp: Alla
Passar: Fyskisk workshop eller digitalt
Tid: 2,5 - 3 tim
Robotar i undervisningen för de yngsta till gymnasiet!
Programmerbara robotar finns från förskola till gymnasiet och vi skräddarsyr denna hands-on workshop helt efter dina önskarmål och deltagarnas förkunskaper. Vårt mål är att visa på hur man på ett praktiskt sätt kan använda programmering i skola och förskola. Vi kan hjälpa dig med det mest grundläggande eller att du som pedagog fördjupar dina kunskaper. Våra praktiska övningar är ämnesintegrerade och kopplade till de styrdokument som åligger skola och förskola.
Men framför allt får du med dig tips och idéer samt en grundläggande förståelse för programmering och datalogiskt tänkande och kan tryggt själv utföra kreativa övningar och lekar tillsammans med dina elever. Du kan använda robotar eller mikrokontroller och vet hur de kan användas ämnesövergripande i din undervisning eller på din förskoleverksamhet.
Komigång med programmering och datalogiskt tänkande!
För förskola - årskurs 3 handlar mycket om att få förståelse för programmering och datalogiskt tänkande där analog programmering är grundläggande. Vi tittar närmare på någon/några av de robotar som är enkla att introducera såsom Bee-Bot, Blue-Bot, Kubo, Cubetto, Ozobot, Rugged Robot, Root Rt1 eller varför inte LEGO® Education WeDo 2.0 eller Kodningsexpressen? Du får med dig tips och idéer om hur du tillsammans med barnen kan utforska den digitala världen och öka den digitala kompetensen. Laborativa, analoga och kreativa övningar blandas med kodning och lektionsupplägg.
Programmering ”Advanced” med avancerad block- och textprogrammering!
För årskurs 4-6 är det dags för de mer avancerade robotarna som alla har spännande funktioner och sensorer. Robotar som kan programmeras och styras med enkla instruktioner till mer avancerad block- och textprogrammering. Vi guidar dig hur du kan närma dig programmering på olika sätt samt hur du kan tillämpa dessa i din undervisning med hjälp av lektionsplaneringar och handledningar. Här tittar vi närmare på exempelvis de programmerbara robotarna Sphero, Dash, Cue, Ozobot, mBot, Root Rt1 eller varför inte LEGO® Education Mindstorms® eller SPIKE™ Prime?
För årskurs 7 till gymnasiet finns ytterligare mer avancerad programmering med robotar såsom Sphero, LEGO® Education Mindstorms® och SPIKE™ Prime samtprogrammering med mikrodatorn micro:bit.
Vi ser till att du får svar på frågor som dessa:- Hur kan robotar integreras i undervisningen i skolan, på fritidshemmet eller i verksamheten på förskolan?
- Hur kan skolan eller förskolan arbeta med programmering som ett verktyg i alla ämnen?
- Hur kan praktiska övningar se ut, kopplade till målgrupp och ämne/kursplan? Tex:
Hur kan matematiken bli roligare med hjälp av Roboten Dash eller Sphero?
Hur kan yngre barn lära sig läsa med hjälp av Blue-Bot?
Hur kan man skapa en digital lärmiljö i förskolan med programmeringsverktyget Makey Makey?
Hur kan man bygga tekniska maskiner med hjälp av programmering?
Hur kan man testa fysikaliska begrepp med hjälp av robotar och programmering?
Hur kan micro:bit bli en naturlig del av teknik- och matematikundervisningen?