|
Start | FAQ Frågor och Svar

Frågor och svar om fjärilar

Kan jag beställa fjärilslarver när som helst under året?
Larver skickas från England mellan 1 april och 16 september. Detta för att man ska kunna följa utvecklingsstadiet och sedan släppa ut fjärilarna i det fria. Men för skolorna som har skolavslutning i juni rekommenderar vi att ni beställer hem startkit eller påfyllnadskit, men sedan väntar med att boka leverans av era larver till augusti när ni åter är på plats. Så, tänk på att lov och långhelger inte bör sammanfalla med fjärilsodlingen. Beräkna en utvecklingstid på mellan 3-5 veckor (temperaturberoende) från det att ni fått era larver. Larverna skickas med post från vår leverantör InsectLore i England. 


Hur många dagar tar de olika utvecklingsstadierna?
Det tar 7-14 dagar för larverna att bli puppor och 7-14 dagar för pupporna att bli fjärilar (normal rumstemperatur). Beräkna en utvecklingstid på mellan 3-5 veckor. Tänk på att lov och långhelger inte bör sammanfalla med fjärilsodlingen. Är du lärare och ska göra odlingen under vårterminen brukar det vara bra att starta någon gång efter påsk.


Var hittar jag registreringskoden?
När du beställer larver via Hands-On Science skickas först en värdekupong (blankett). På kupongen står en unik kod som du ska använda när du registrerar vilket datum som larverna ska skickas från England. Koden knappar du in på www.insectlore.co.uk/vouchers. Där anger du också din adress.

Varför har inte mina larver kommit? Jag skrev att jag ville ha dem den xxx.
Det är alltid det datum som larverna ska skickas från England som anges vid registrering av kod. Man kan alltså inte ange vilket datum larverna ska komma. Postgången är olika från dag till dag och beror också på var i Sverige man bor. Larvleveranser brukar ta ca 8 dagar. Vanligtvis skickas larver på tisdagar och fredagar.


Har larverna tillräckligt med luft i burken?

Ja. I burkens lock finns en mängd små lufthål.

Kan jag öppna locket och röra larverna?

Nej. Larverna är förpackade i en steril burk. Locket ska sitta på tills larverna blivit puppor och hängt några dagar. Om man öppnar locket kan det komma bakterier ner i larvernas föda.

Mina larver rör sig inte. Är de döda?

Antagligen inte. Larverna rör sig väldigt lite. Under vissa stadier i utvecklingen rör de sig nästan inte alls. Prova att försiktigt vända på burken. Sitter larverna kvar eller ramlar de ned? Tveka inte att kontakta oss om du känner dig osäker.

Vad är det för trådar och "gröna små bollar" som finns i burken?

Trådarna spinner larverna för att kunna förflytta sig i burken. De små "bollarna" är avföring.

Vad gör jag när pupporna bildats?

Vänta ca 2-3 dagar efter att alla puppor bildats. Då är det dags att överföra dem till sin fjärilsbur. Om någon puppa lossnar från papperet kan man försiktigt plocka upp den och placera den på botten i fjärilsburen, nära en pinne eller en kant så fjärilen har något att klättra på när den krupit ut ur puppan. Den behöver sitta vertikalt en stund så att vingarna torkar och blir fasta.

Vad är det för röd vätska jag ser när fjärilarna precis kommit fram? Blöder fjärilen?

Den röda vätskan kallas meconium. Det är överbliven färg från bildandet av vingarna tillsammans med vävnadsrester från larvstadiet. Det är inte blod.

Hur blandar man sockervatten?

Lös 1-2 tsk socker i 1 dl vatten. Detta ger en lagom energirik nektarlösning. Sockret kan vara strösocker eler fruktsocker. 1 tsk honung fungerar också alldeles utmärkt, men tänk på att denna lösning håller sig sämre och behöver bytas dagligen. Ställ in ett litet fat i buren med ett hushållspapper indränkt i lite av sockerlösningen. Resten kan ni förvara i kylskåp och droppa på lite vartefter.

Vad tycker fjärilarna om för mat?

Fjärilar älskar frukt! Gärna vindruvor, äppelbitar, melon eller apelsinklyftor. Blommor vill de förstås också ha så de kan suga ut nektar. Om man tittar ute i naturen så ser man ofta vilka blommor tistelfjärilen föredrar. Experimentera med olika sorters blommor. Kom ihåg att alltid ha lite fräsch sockerlösning i buren.

Fler frågor och svar hittar ni på www.insectlore.co.uk