Digitalt lärande är viktigt för att hjälpa barn att förstå vår allt mer digitala värld. Genom att utforska, leka och experimentera med digitala verktyg lär sig barnen både programmering och datalogiskt tänkande.
Green Screen är ett roligt och tacksamt verktyg för att stimulera och utmana barnens intresse för teknik och ger fantastiska möjligheter till digitalt skapande i både skolan och förskolan.
Att arbeta med Green Screen innebär att man skapar miljöer och specialeffekter inom bild- och filmframställande. Green Screen ger oss möjlighet att ersätta en bakgrund med en annan. Detta används till exempel för att skapa häftiga illusioner, för att skapa specialeffekter i film eller när man presenterar vädret på TV.
Det finns många olika sätt att skapa en Green Screen miljö, liten som stor. Det viktiga är att färgen blir rätt. Ska man beskriva färgen så är den neongrön, nästan radioaktiv. Googlar man Green Screen bakgrund kommer man upptäcka att det finns många olika nyanser som alla marknadsförs som Green Screen.
Nästa viktiga del i skapandet av en bra Green Screen effekt är ljus. Starkt ljus som lyser upp det gröna. Om ljuset är dåligt blir man ersätter mer pixlig eller suddig.
Den gröna färgen identifieras i Green Screen-programmet och raderar all “Green Screen färg” så den kan ersättas med önskad bild. För att skapa effekten av att t.ex. sväva i rymden börjar man med att ta en bild eller filma mot en grön bakgrund för att sedan ersätta den gröna bakgrunden med ytterligare ett lager bild eller film. Detta sker med hjälp av ett program eller en app, t.ex. Green Screen by Do Ink.