Hos.se använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Start | Hela sortimentet | Fysik | Magnetism | Hästskomagnet, Gigantisk
Hästskomagnet, Gigantisk

Hästskomagnet, Gigantisk

Art. nr: 112946
Mycket populär greppvänlig hästskomagnet.
Tillfälligt slut
56 kr
 
Antal
 
 
 

Produktbeskrivning

Mycket populär hästskomagnet. Magneten kan greppas med hela handen och är perfekt för de första övningarna med magneter.


12 cm hög.

 

 

Vad är egentligen en magnet?
För att förstå begreppet magnetism kan vi betrakta jorden som en stor magnet. I vissa metaller påverkas atomerna av jordens magnetfält. Det här upptäckte man redan på 1500-talet då man smälte järn. Under stelningen påverkades järnets atomer av jordens magnetfält och den stelnande järnbiten fick magnetiska egenskaper som kunde användas till kompasser. Nu för tiden tillverkas magneter genom att man blandar järn med andra grundämnen och utsätter dem för ett kraftigt magnetfält. Då kan man få starka magnetiska egenskaper. Det hela beror på hur metallerna kristalliseras när de samtidigt utsätts för magnetiska fält. Magneter namnges ofta efter de ämnen som magneten är uppbyggd av. En Alnico magnet är en blandning av järn, aluminium, nickel och kobolt (eng.cobolt). En pedagogisk vinkling är att ha en stor svag magnet och en liten superstark neodymmagnet. Eleven får då klart för sig att styrkan inte är beroende av storleken på magneten. Kom ihåg att ta bort den lilla skyddsbiten som hindrar magneten att fastna i emballage mm. Det händer att vi får synpunkter på att magneten saknar styrka men det beror då på att man inte tagit av den lilla järnbiten.