|
Start | Julkalendern 2022
 

Julkalendern 2022 - Rör på dig!

24 dagar med Blue-Bot, programmering och rörelse!

Programera Blue-Bot runt i vår julby och välj om ni vill utföra rörelseuppdraget som medföljer varje programmeringsuppdrag.

Du behöver vår julby som du hittar här nedan för utskrift. En Blue-Bot och ett glatt humör!

Julkalender innehåller 24 programmerings-och rörelsuppdrag som du kan välja fritt mellan.

Ni väljer själva vilka delar av julkalendern som passar er bäst. Passar för barn från 3 år och uppåt.

Julkalendern består av 3 delar

Del 1 - Julbyn
Julbyn finns att skriva ut i två varianter. Som "EN bild" och då i formatet A4, A3 eller det format du önskar. Alternativt som 12 st separata A4 bilder som du sedan sätter ihop med hjälp av genomskinlig tejp. Formatet blir då 84x89 cm. Tips! fäst A4-sidorna på en lite krafitgare skiva/pappersark så blir det lättare för roboten Blue-Bot att ta sig runt på programmeringsuppdragen.
 

Del 2 & 3 - Öppna dagens lucka och utför programmering- och rörelseuppdraget. 
Programmera roboten Blue-Bot runt i Julbyn och välj sedan om ni vill utföra dagens rörelseuppdrag. Du välljer fritt vad som passar er bäst.
Roboten kan placeras var som helst på kartan, utgå från samma plats varje dag, eller gå från plats till plats dit uppdragen tar honom. Du väljer själv.

 

Rörelse- och programmeringsuppdrag.
Här finns också en mer utförlig beskrivning.

12 st A4-sidor och tejpa ihop till en stor Julby - Programmering med Blue-Bot.

Julby för utskrift
I formatet A4 eller A3

 
 
 
 

Julkalendern 2020 - Knut och paketjakten!

24 spännande dagar där ingen dag är den andra lik!

Följ med till Frösundaby där ni får träffa tomten Knut och alla hans vänner.
Knut har fått ett uppdrag av Tomtefar och behöver nu barnens hjälp. Varje dag består av en saga och roliga och spännande pyssel, lekar eller experiment. 

Förutom uppdragen som Knut ger barnen varje dag, så ger vi även lite tips för er som vill lära mer, utforska och diskutera. T ex. har vi lagt in lite svårare ord och uttryck. Passa på att diskutera ordspråk och gammeldags uttryck. Lär känna Knuts vänner och måla porträtt eller bygg dem i LEGO. 

Ni väljer själva vilka delar av julkalendern som passar er bäst. Passar för barn från 4 år och uppåt.

Julkalendern består av fyra delar

Del 1 - Läs brevet från Tomtefar
Börja med att läsa upp brevet från Tomtefar och ställ frågan till barnen:  -Vill ni hjälpa tomten Knut och hitta de borttappade paketen?
Gör gärna detta någon dag innan det är dags för lucka 1, den 1 december. Vill barnen hjälpa till? Då är det dags att sätta igång.

Del 2 - Bygg Frösundaby
Den första delen i julkalenderns är att skapa “världen”-Frösundaby. Det är här Knut och hans vänner bor och kommer att leta paket. Med en uppbyggd Frösundaby förstärks sagans handling och barnen kan lätt följa med till de olika platserna. Använd gärna kartan som inspiration om vilka typerav platser som finns med i sagan. Detta går även att bygga modul för modul, dag för dag eller välj bort denna del och endast läsa saga, utföra uppdrag och visa den färdiga kartan.

Del 3 - Öppna dagens lucka och läs sagan
Varje dag öppnas dagens lucka 1-24, och sagan läses för barnen. När sagan är slut har barnen fått reda på var Knut hittade dagens paket. Förflytta er Knut (kan vara LEGO-Knut) i er uppbyggda Frösundaby-värld till den plats där Knut fann paketet. Väljer ni att bara läsa sagan Knut och paketjakten kan du göra det här till en liten mysig stund för barnen innan det är dags för uppdraget.

Del 4 - Utför dagens uppdrag
Presentera dagens uppdrag för barnen. Titta igenom vad dagens uppdrag innehåller i god tid innan, så ni kommer förberedd. Varje uppdrag barnen får är kopplat till sagans handling. Det kan vara lek, ett pyssel, en övning eller ett experiment. Säg gärna att det är Knut som ger dem uppdraget, så här t ex.
-Nu vill Knut att ni leker sätt svansen på Kissen..


Materiallista
För att underlätta för er, så har vi satt ihop en lista på “bra saker att ha” till uppdragen - En materiallista 
Här kan ni ockå välja att ta bort hela eller delar av luckornas uppdrag. Ta de uppdrag som passar er grupp.

Dela gärna med er om era äventyr i Frösundaby! Använd då gärna hashtag #knutochpaketjakten


Lycka till!