|
Start | Kvasar, Makerspace, Sundbyberg
 

Välkommen på våra instalives, webbinarier och labb!

 

Hospedagogens instalives, webbinarier och labb ger dig som deltagare inspiration, vägledning och kreativa hands-on tips!

Vi tittar närmare på produkter du kanske redan har i din verksamhet eller som du är nyfiken på och vill veta mer om. Webbinariet sker digitalt i ett öppet forum via Microsoft Teams på utvalda datum och är helt kostnadsfritt. Boka dig för ett webbinar, håll utkik efter kommande webbinarier - Eller ta del av ett inspelat webbinar! Du hittar dem här nedan.
 
 
Anmäl dig till labbet här!

GREENSCREENLABB - Vi tar nästa steg!

Tisdagen den 30 maj kl. 15.00-16.00

Välkommen till ett fördjupande labb i tekniken Green Screen!
Green Screen är ett roligt och tacksamt verktyg för att stimulera och utmana barnens och elevernas intresse för teknik och ger fantastiska möjligheter till digitalt skapande i både förskolan och skolan.
Denna gång tar vi vid där vi slutade sist (GREENSCREENLABB - i litet och stort format, finns att se här nedan). Efter en snabb repetition av grunderna i Green Screen tar vi nästa steg in i tekniken. Under en timme bjuder vi på en massa kreativa, fördjupande och roliga tips, men visar också på lite spännande Green Screen tillbehör - att addera till ert skapande!
Bl.a. ger vi oss ut på en svindlande planka och svävar fritt ovan hustaken, vi kliver in skärmen/tv´n och gör oss själva till en massa kopior i samma bild - Ja, vi kommer visa på många spännande tekniker att ta med i undervisningen. Webbinariet är helt kostnadsfritt och sker via Microsoft Teams. Under webbinariet har du även möjlighet att via chatt ställa frågor till pedagogerna. Målgrupp förskola, skola och fritidshem. 

 
 

Titta på våra inspelade webbinarier och labb när du vill!

 

EXPERIMENTLABB - Biologi "Soltrappan" - Inspelat labb kommer snart!

Labbet som bjuder på enkla undersökningar i ämnet biologi!
Under en timme bjuder vi på många inspirerande biologiundersökningar från populära boken Soltrappan – där experimenten är verksamhetsnära med kopplingar till skolan och förskolans läroplan. Vi ger dig som arbetar i skola och förskola massor av tips och idéer på hur du kan arbeta laborativt och hands-on med biologiundersökningar och experiment. Till Biologilabbet tillkommer även en del experimentfilmer som finns på Youtube och på vår Experimentsida. Filmerna är anpassade för barn och kan därmed bli del av undervisningen. 

 

 
Se EXPERIMENTLABB - Russinhissen här!

EXPERIMENTLABB - Fysik och kemi "Russinhissen"

Labbet som bjuder på mängder av inspirerande fysik- och kemiundersökningar!
Fysik och kemi finns överallt runt omkring oss - och barn i förskolan och elever i grundskolan brukar uppskatta att få undersöka hur saker och ting fungerar och är konstruerade. Under en timme visar vi på enkla och praktiska experiment och undersökningar samt ger tips på hur du kan undervisa hands-on i ämnena på din förskola eller skola. Experimenten kommer från populära boken Russinhissen och är verksamhetsnära med kopplingar till förskolan och skolans läroplan. Målgrupp förskola, skola och fritidshem. 

Läs mer om experiment!

Här hittar du inspiration till experimenterande, undersökande och upptäckande med barn i förskolan och skolans tidiga åldrar!

 
Se PLUSPLUSLABB här!

PLUS-PLUSLABB - Enkel form oändliga möjligheter!

Tillsammans med Minna Lundh från Plus-Plus kikar vi närmare på vad Plus-Plus är och hur man kan använda byggklossarna inom pedagogik. Det finns två storlekar på klossarna och de passar barn i alla åldrar. Du kan bygga både tredimensionella modeller samt modeller i 2D. Plus-Plus fungerar också utmärkt att väva in ihop med andra material. Träna finmotorik, utveckla sinnen, problemlösning, lära sig färger och former samt mycket mer. En enkel form med oändliga möjligheter! 

 
Se SPRÅKLABB 4 här!

SPRÅKLABB 4 - Träna uttal och språkljud!

Att barn har svårt med uttalet av ett eller annat språkljud är vanligt. Under det här Språklabbet kommer Elvira Ashby, Huslogoped på Hatten Förlag, dela med sig av sina bästa tips och råd för hur du kan hjälpa barnen utveckla sitt uttal - oavsett om barnen bara har svårt med s-ljudet till exempel eller har större svårigheter med olika ljud. Elvira delar med sig av språklekar med fokus på uttal och tittar även närmare på Stora ljud-lådan, abc-böcker och mycket mer!
 
Se CLICKOLABB här!

CLICKOLABB - Lek och lär med bokstäver!

Clicko är ett pedagogiskt lekmaterial som lär ut bokstäver på ett enkelt, lekfullt och kreativt sätt. Här kombineras barnens intresse för bygg, fascination för magneter samt viljan att kunna sätta ihop ord. Under en timme får du följa med Hanna Malmström från Clicko som delar med sig av tips och erfarenheter kring hur bokstavslek kan bli en naturlig del av barnens vardag. Kreativa tips och bra ingångar till barns språkande! 
 
Se GREENSCREENLABB här!

GREENSCREENLABB - i litet och stort format!

Målgruppen är förskola, skola och fritidshem.
För dig som är nyfiken på hur du kan arbeta med Green Screen i undervisningen. Under en timme tittar vi närmare på tekniken Green Screen - i stort och litet format. Vad kan tekniken användas till och vad är det egentligen som behövs för att komma igång? Du kommer även få tips och idéer kring olika material och hur dessa kan användas för olika ändamål. Med Green Screen kan man göra så mycket roligt och spännande och varför inte låta Green Screen bli en del av barnens och elevernas presentationer i olika ämnen. T.ex. redovisa om Egypten framför pyramiderna, sväva i rymden, diskutera Fake News och hur bilder kan manipuleras. Hur ny teknik kan ta oss till platser vi annars aldrig skulle besöka? 
 
Se BLUEBOTLABB här!

BLUEBOTLABB - Koda och styr med våra golvrobotar!

Målgruppen är förskola till åk. 3. Lär dig allt (och lite till) om de populära golvrobotarna Blue-BotBee-Bot och Rugged Robot.
Under en timme får du bekanta dig med de enkla men avancerade robotarna som passar både för yngre barn till åk. 1-3. Du får lära dig grunderna i kodning och programmering med robotarna samt få med dig många roliga tips och förslag på du kan arbeta hands-on med robotarna i undervisningen. Vi visar även tillbehör och mattor som passar till robotarna. 
 
Se LOOSEPARTSLABB här!

LOOSEPARTSLABB - Lösa delar som förundrar!

Tillsammans med Katinka Vikingsen (förskolenörd, universitetsadjunkt och författare till bl a boken "Rum för lärande") bekantar du dig med looseparts. Vad är det? och hur kan det iscensättas och användas i förskolan?
Udda, autentiska objekt har alltid intresserat och haft en speciell dragningskraft på barn och lockar ofta och mycket mer än färdiga leksaker. Katinka går igenom grunderna och du får med dig mängder med tips och idéer hur du skall tänka för att göra looseparts till användbart, tillgängligt, inbjudande och estetiskt.
 
Se LERLABB här!

LERLABB - Skapa med lera, inne och ute!

Under en timme får du möjligheten att tillsammans med Martina Lundström från Pedagogerian bekanta dig med lera som pedagogiskt material. Lera är bland det mest hållbara och mångsida material vi kan erbjuda barnen i förskolan och genom att variera i vilken form leran erbjuds till barnen kan den användas till skapande, lek, utforskande och som språk- och kommunikationsverktyg. Leran fungerar också bra att kombinera med andra material. För dig som är nyfiken på hur leran kan bli ett tillgängligt vardagsmaterial i barnens utbildning, men som är osäker på vad ni kan använda den till eller hur den tas om hand på bästa sätt. 
 
Se FJÄRILSLABB här!

FJÄRILSLABB - Våren 2022

Under en timme visar vi hur lätt och spännande det är att odla fjärilar i skolan eller förskolan. Vi går igenom Tistelfjärilens olika steg som i verkligheten tar 3-5 veckor. Allt från att ni tar emot larverna på posten till att ni kanske öppnar fönstret och släpper ut de vackra fjärilarna i friheten. För dig som är nyfiken på att odla fjärilar och kanske aldrig tidigare gjort det eller för dig som haft fjärilar förut, men vill fräscha upp dina kunskaper och få lite mer inspiration. 
 
Se MIKROSKOPLABBET här!

MIKROSKOPLABB

Vi zoomar in, utforksar, undersöker och jämför alla våra webbmikrskop! Målgruppen är förskola och uppåt.
Mikroskop vi tittar närmare på är bland annat WiFi pucken med autofokus som ger skarpa och bilder med en förstoring på x80. Webb-ägget med förstoring på x43 som både tar bilder och korta filmer. Därefter nyheten Easi-scope med inbyggd display som även den förstorar upp till x43 och tar foton och filmar 30 sekunder.
 
 
Se SINNESLABB här!

SINNESLABB - Sensorisk sensation!

Under en timme visar vi hur ett sinnesrum eller en kreativ lärmiljö på förskolan, skolan eller fritids kan skapas. En plats där barnens hjärnor får pusta ut en stund? Sinnesstimulering kan göras på en mängd olika sätt. Kuber, stenar, bollar och en projektor med projektionsnät som skiftar färg skapar nyfikenhet och spänning. Likaså speglar i olika former och utföranden som plötsligt blir ett spegelrum. Under en timme bekantar vi oss med begreppet Sinnesrum/Sinneslabb och botaniserar bland sensoriska produkter med pedagogiska tips och idéer.
 
Se ROBOTLABB steg 2 här!

ROBOTLABB - Steg 2

Vi tar vid där vi slutade sist och visar hur du nästa steg i att använda robotarna som ett pedagogiskt verktyg och på ett lite mer utmanande arbetssätt samt hur man kan programmera appar. Blue-Bot har alltid haft möjligheten att programmeras via en app, men med sin nya app, Blue´s Bloc, så har roboten fått helt nya möjligheter. Vi går igenom Blue-Bots efterföljare, Rugged Robot - en robust robot som även kan användas utomhus. Den tredje roboten i starfältet är Cubetto som på ett enkelt sätt kan användas för lite mer avancerad programmering såsom funktion eller loop. Sist men inte minst ROOT - vår enda robot som programmeras vertikalt på en magnetsisk vägg eller whiteboard.
 
Se SPRÅKLABB 3 här!

SPRÅKLABB 3 - Bygg språk med tecken!

Bygg språk med tecken! - Kom igång och inspireras av tecken som stöd för språkutveckling! Elvira Ashby, Huslogoped på Hatten förlag är med oss även denna gång. Elvira kommer att ge dig inspiration och motivation för att komma igång med tecken i din verksamhet. Vi går igenom grunderna och ger tips och idéer så du kan komma igång med tecken eller utvecklas vidare. Vi tittar närmare på Börja med tecken-lådan, visar Hattens Kom igång-kurs och mycket mer!
 
Se SPRÅKLABB 2 här!

SPRÅKLABB 2 - Med Clicko!

Lek med bokstäver! En väg till språklig medvetenhet och läsning. Hanna Malmström från Clicko delar med sig av tips och erfarenheter kring hur bokstavslek kan bli en natrurlig del av barnens vardag. Häng med på en timme med kreativa tips och bra ingångar till barns språkande.
 
 
Se SPRÅKLABB 1 här!

SPRÅKLABB 1 - Med Babblarna!

Under en timme får du lära dig mer om språkutvecklande arbete med Babblarna i fokus. Som stolt partner till Hatten förlag och här tillsammans med Hattens huslogoped Elvia Ashby går vi igenom våra spåklådor och hur du med Babblarnas hjälp kan träna barn i tidig tal- och språkutveckling. Vi visar det material vi har hos oss och hur du med lekar, litteratur och övningar kan använda Babblarna i ditt dagliga arbete med kommunikation med de yngsta barnen.
 
Se MAKERLABB här!

MAKERLABB - Inred för ett skapande!

Under en timme bekantar vi oss med begreppet Makerspace och tittar närmare på hur ett Makerspace kan bli en naturlig del i er verksamhet. Makerspace är en plats där skapande kan ta form, idéer och tankar får utbytas och där samarbetet blir av yttersta vikt för att hitta nya arbetssätt och lösningar på problem. I ett Makerspace, eller en digital ateljé är alla färdigheter viktiga och alla bidrar med sin del. Men framför allt lär man sig av varandra. Genom att kombinera möbler, olika material, digitala resurser, robotar och varierande arbetssätt kan vi följa de så viktiga processerna i ett Makerspace och ett Makerlabb.
 
Se FJÄRILSLABB här!

FJÄRILSLABB - Följ Tistelfjärilens livsstadier!

Under en timme visar vi hur lätt och spännande det är att odla fjärilar i skolan eller förskolan. Vi går igenom Tistelfjärilens olika steg som i verkligheten tar 3-5 veckor. Allt från att ni tar emot larverna på posten till att ni kanske öppnar fönstret och släpper ut de vackra fjärilarna i friheten. För dig som är nyfiken på att odla fjärilar och kanske aldrig tidigare gjort det eller för dig som haft fjärilar i skolan, men vill fräscha upp dina kunskaper och få lite mer inspiration.
 

Välkommen till en sensorisk upplevelse i vårt showroom!

Söker du inspiration och kunskap till din förskola, skola eller fritidsverksamhet? Ta med arbetsgruppen eller kollegorna och besök oss i vårt härliga showroom i Bromma. Utforska och djupdyk i en fantastisk sensorisk miljö - där alla sinnen stimuleras. Testa robotar, Green Screen och få kunskap om digitalt- och analogt lärande.

Vill du veta mer och boka in ett besök? Välkommen att kontakta vår pedagogiska expert Sofia Winerdal.
 

Workshops och utbildningar - på plats eller digitalt! 

Kunskap, inspiration och hands-on!

Hospedagogens workshop är verksamhetsnära och anpassas efter era önskemål och deltagarnas förkunskaper.
 
Vi erbjuder workshops, utbildningar och webbinarier där vi inspirerar och utbildar dig som pedagog i programmering, digitala verktyg och kreativt skapande med tekniskt och naturvetenskapligt fokus. Vårt mål är att visa på hur du på ett praktiskt sätt kan använda digitala verktyg i skola och förskola. Samt hur du kan skapa kreativa, sensoriska lärmiljöer som du kan tillämpa och bygga på din förskola. De praktiska övningarna är hands-on, ämnesintegrerade och kopplade till styrdokument som åligger förskola och skola. Workshops på plats inleds med en kort inspirationsföreläsning samt en introduktion. Vi avslutar alla workshops med utvärdering och återkoppling. Vi skräddarsyr gärna en workshop för hela din enhet - mindre såväl större grupper, arbetslag, skola, förskola och kommun - på plats eller digitalt!
Ladda ner vår utbildningsbroschyr här - och läs mer!
Anmäl ditt intresse för workshop och utbildning här
 
 
 

Säg hej till våra pedagoger Sofia och Richard!

Sofia Winerdal är i grunden lärare och har stor erfarenhet av undervisning i grundskolan. Sofia arbetade tidigare som IKT-ansvarig och hade som uppdrag att implementera digitala verktyg som en naturlig del av skola och förskola. Sofia har en genuint intresse för att skapa digitala lärmiljöer, sinnesrum och för programmering i skolan och förskolan. Hon brinner för en mer jämlik digitalisering av utbildningsväsendet och drivs av att alla pedagoger ska ha samma rätt till fortbildning och tillgång till de verktyg och pedagogiska koncept de behöver för att bedriva en modern undervisning. Sedan 2016 arbetar Sofia som pedagog och utbildningsansvarig på Hands-On Science. Sofias Linkedin-profil

Sofia Winerdal
Pedagogisk expert, utbildningsansvarig, lärare & IKT-utvecklare
 
 
Richard Duncan har stor erfarenhet från fritidshemmen i Nacka Kommun där digitala verktyg var ett naturligt inslag i undervisningen. Richards uppdrag var att öka elevers så väl som lärares digitala kompetens. Richard är STEAM-expert på Hands-On Science och brinner för att STEAM-verktyg ska bli en naturlig del för barn och elever under hela skol- eller förskoledagen. Richard började som pedagog och STEAM-expert på Hands-On Science 2018. Richards Linkedin-profil

Richard Duncan
Utbildare, LEGO® Educaton Teacher Trainer & STEAM-Expert
 
 

Följ oss digitalt!

Följ oss i våra sociala kanaler och få massor med lektionsplaneringar, guider, tips och idéer.

Här har vi även tävlingar med jämna mellanrum - med fina priser.

 
 
 

Kombinera workshop och utbildning med materiallåda!

Det låter väl som en bra lösning?
Vi hjälper dig att sätta ihop en komplett materiallåda
som passar våra workshops i programmering och digitala verktyg i skola och förskola.