|
Start | Sinnesrum
 

Sinnesrum "sinneslabb" och sensoriskt material

Skapa plats för alla sinnen

Med sinnesförmågan uppfattar vi och ordnar alla våra intryck. Och med hjälp av sensoriska material och miljöer kan vi hjälpa barnen att öva upp denna livsviktiga förmåga. Som med oss alla lär de sig bättre, ju fler sinnen som kan involveras. 

Att skapa ett sinnesrum och sinneslabb, eller kanske bara ett sensoriskt hörn, kräver inte särskilt mycket. Utöver de pedagogiska vinsterna har upplevelsen och spänningen i den dämpade och annorlunda atmosfären ett egenvärde. Olika taktila material placeras ut och blandas med visuella upplevelser från exempelvis ljusbord, speglar, bubbelrör eller ett manetakvarium som växlar i färg. Utforskandet står i centrum och barnen kan själva påverka miljön, till exempel med barnprojektorn som öppnar för enkel projicering och skugglekar. Glöm heller inte suggestiv musik och doftburkar för att alla sinnen skall få övas.

Att tillfälligt eller permanent skapa ett sinnesrum eller sinneslabb på förskolan, skolan eller fritids är enklare än det låter och kan göras på en mängd olika sätt. I vårt inspelade webbinar ger vi tips och idéer. Se det inspelade SINNESLABBET här! 

 
 

Tips på material - Sinneslabbet

Se hela sortimentet här!
 
Känselklot, halvklot
Känselklot, halvklot
Art. nr: 55298
8 halvklot av akryl i olika färger. Används för sy...
Andningssfär
Andningssfär
Art. nr: 136649
En stor sfär som expanderar. Ett bra sätt att visa...
Ställning för lysande föremål
Ställning för lysande föremål
Art. nr: 125016
Skapa en extra dimension till lysande föremål på l...
Knappar transparenta
Knappar transparenta
Art. nr: 112957
Knappar och former i olika genomskinliga färger. 1...
Taktil labyrint
Taktil labyrint
Art. nr: 141194
En taktil labyrint för små händer. Matcha kvadrate...
Småfolk från hela världen av sten
Småfolk från hela världen av sten
Art. nr: 133336
Små charmiga figurer som inbjuder till lek och dis...
Lysande stavar
Lysande stavar
Art. nr: 122870
12 interaktiva stavar som lyser när man knackar på...
Känselspel Gonge
Känselspel Gonge
Art. nr: 71006
10 stora och 10 små plattor med olika struktur och...
 
Se hela sortimentet för sinneslabbet och sinnesrummet
 
 

Hur skapar man ett sinneslabb?

Att tillfälligt eller permanent skapa ett sinneslabb - en plats eller rum för sensoriska upplevelser - är enklare än det låter.

 
- Begreppet "sinneslabb" tycker jag är ett bra namn på förskolans hörn eller rum för sensoriska upplevelser. I grunden handlar det ju om att låta barnen experimentera med alla sina sinnen, säger Sofia Winerdal, pedagogisk expert på Hands-On Science och Lekolar.

Sofia vet vad hon pratar om. För ett par år sedan var hon med om att skapa Tekniska museets uppmärksammade sinneslabb. Hit köar Stockholms förskolebarn för att experimentera och fascineras av ljus, skuggor, speglar, spännande material, ljud och dofter.

FÄRGAT RIS FASCINERAR
Sinneslabbet blev verklilghet med stöd från Lekolar i form av materiaö, utrustning, ekonomiska resurser och expertkunskaper.
- Om man villl skapa ett eget sinneslabb är det viktigt att både barn och personal är delaktiga och involverade. Platsen bör vara dämpad på intryck och möjlig att mörklägga, miljön ska kännas harmonisk.

Den första investeringen man borde funderar på är ett ljusbord, menar Sofia.
 
- Det kan alla samlas kring och det kan användas till mycket. En så enkel sak som riskorn, färgade med karamellfärg, ger facscinerande effekter. Vissa barn kan stå i evigheter och skapa mönster. På ljusborden får vanliga saker nytt liv - genomskinliga klossar, röntgenfoton, OH-bilder eller föremål från senaste skogspromenaden. Det går också att måla på ljusbordet.

FRUKTFORSKNING
- En projektor är också användbar. En projicerad bokskog med rätt ljudeffekter skapar stämning i rummet. Projektorn ger också möjlighet att utforska skuggor och former i storformat. Vanliga speglar, gärna i plast, är ett annat sätt att skapa fascination och upptäckarglädje.

I ett mörklagt rum ger lysande former som stenar och kuber att sitta på en särskild atmosfär. Och när det gäller taktila material kan det vara klokkt att skaffa en så kallad Sensory Bin eller Sinneslåda.

- För doft- och smaksinnerna finn en enkel lösning, ta fruktstunden i sinneslabbet, skrattar Sofia som hälsar er välkomna till Hands-On Science och Lekolars eget sinneslabb i Bromma - ett inspirerande showromm för sensoriska produkter.
 
Det finns inga krav på vad och hur någonting ska bli, inga krav på resultat - utan sinnena och upptäckarlusten får styra. 
Det stora utbudet av material gör också att det går att hitta något för alla, med eller utan särskilda behov, stor som liten.
Materialet är enkelt, taktilt, avkodat och öppet för alla att använda. 

Lycka till med ert sinneslabb!
Sofia Winerdal
Pedagogisk expert
sofia.winerdal@hos.se
 

Se Sinneslabbet här!

SINNESLABB - Sensorisk sensation!

Under en timme visar vi hur ett sinnesrum eller en kreativ lärmiljö på förskolan, skolan eller fritids kan skapas. En plats där barnens hjärnor får pusta ut en stund? Sinnesstimulering kan göras på en mängd olika sätt. Kuber, stenar, bollar och en projektor med projektionsnät som skiftar färg skapar nyfikenhet och spänning. Likaså speglar i olika former och utföranden som plötsligt blir ett spegelrum. Under en timme bekantar vi oss med begreppet sinnesrum/sinneslabb och botaniserar bland sensoriska produkter med pedagogiska tips och idéer.

(57 min)
Se SINNESLABB här!