Start | Sinnesrum
 

Sinnesrum och sensoriskt material

Skapa och inred sinnesrum för alla sinnen

Med sinnesförmågan uppfattar vi och ordnar alla våra intryck. Och med hjälp av sensoriska material och miljöer kan vi hjälpa barnen att öva upp denna livsviktiga förmåga. Som med oss alla lär de sig bättre, ju fler sinnen som kan involveras. 

Att skapa ett sinnesrum och sinneslabb, eller kanske bara ett sensoriskt hörn, kräver inte särskilt mycket. Utöver de pedagogiska vinsterna har upplevelsen och spänningen i den dämpade och annorlunda atmosfären ett egenvärde. Olika taktila material placeras ut och blandas med visuella upplevelser från exempelvis ljusbord, speglar, bubbelrör eller ett manetakvarium som växlar i färg. Utforskandet står i centrum och barnen kan själva påverka miljön, till exempel med den leksaktstedade barnprojektorn som öppnar för enkel projicering och skugglekar. Glöm heller inte seggestiv musik och doftburkar föra att alal sinnen skal få övas.

Att tillfälligt eller permanent skapa ett sinnesrum eller sinneslabb på förskolan, skolan eller fritids är enklare än det låter och kan göras på en mängd olika sätt. I vårt inspelade webbinar ger vi tips och idéer. Se det inspelade SINNESLABBET här

 

 

SORTIMENT

 
 
 

Bygg och konstruera

För de yngsta

Ljusbord och tillbehör

Lysande material

Magna-Tiles

Projektion

Spegelmaterial

Taktilt material

 

Pedagog Sofia Winerdal berättar om sinnesrum

Intresset för sinnesrum och sensoriskt material tror jag är en produkt av de allt mer stressade, informativa och digitala landskap vi navigerar oss i dagligen.

Både pedagoger och barn har ett ökat behov av att söka sig till mer sinneliga upplever där det kan få ta tid med undersökandet och kraven på rätt lösning är obefintlig. 

Det sensoriska materialet är estetiskt tilltalande och lockar både öga och hand. Man vill både betrakta och känna. Stora som små fascineras av lysande, skimrande och blankt material. 

Det finns inga krav på vad och hur någonting ska bli, inga krav på resultat - utan sinnena och upptäckarlusten får styra. 
Det stora utbudet av material gör också att det går att hitta något för alla, med eller utan särskilda behov, stor som liten.
Materialet är enkelt, taktilt, avkodat och öppet för alla att använda. 

Sofia Winerdal
Utbildare, pedagog, utbildningsansvarig, lärare & IKT-utvecklare
 
 
 
 

Välkommen på Öppet Hus i vårt Sinneslabb och låt dig inspireras!

Den 29 och 30 mars i Bromma, Stockholm
 
Under en timme har du och/eller ditt arbetslag möjligheten att inspireras av vår pedagog Sofia Winerdal som visar er runt i vårt showroom och Sinneslabb - Vi tittar närmare på allt spännande sensorikst material och ger tips hur du enkelt kan skapa ett sinnesrum på förskolan, skolan eller fritids. Antalet platser är begränsade till 10 personer/pass. Besöket är helt utan kostnad. 
Se valbara tider och anmäl dig till Öppet Hus här!
 

SINNESLABB - Sensorisk sensation!

Under en timme visar vi hur ett sinnesrum eller en kreativ lärmiljö på förskolan, skolan eller fritids kan skapas. En plats där barnens hjärnor får pusta ut en stund? Sinnesstimulering kan göras på en mängd olika sätt. Kuber, stenar, bollar och en projektor med projektionsnät som skiftar färg skapar nyfikenhet och spänning. Likaså speglar i olika former och utföranden som plötsligt blir ett spegelrum. Under en timme bekantar vi oss med begreppet Sinnesrum/Sinneslabb och botaniserar bland sensoriska produkter med pedagogiska tips och idéer.
Se SINNESLABB här!