Hos.se använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så bra som möjligt. Tryck på OK för att godkänna. Läs mer
OK
Start
 
 

Följ Tistelfjärilens livsstadier

Se hur små växande larver blir puppor och sedan utvecklas till vackra fjärilar.
Under ca tre veckor får ni möjlighet att följa denna magiska förvandling.

Steg 1.
Beställ ett Startkit eller en Påfyllnad. Försändelsen med bur och värdekupong eller bara värdekupong skickas nu antingen som paket eller i ett kuvert till den adress du angivit. Observera att värdekupongen inte skickas som e-post.

OBS:
Gäller det NTA Värdekuponger (klassuppsättning) beställs de via order@hos.se eller via telefon 08-564 714 42. Du bör ha gått utbildningen Fjärilens Liv för att beställa klassuppsättning NTA-larver. Kontakta samordnaren för NTA i din kommun om du vill veta mer).

Steg 2.
När du fått hem din värdekupong ska du registrera den kod som står på blanketten. Detta görs på www.insectlore.co.uk 
Nu ska du också ange vilket datum du vill att larverna ska skickas från England. Ungefär en vecka efter det datum du valt så kommer larverna. De ligger förpackade i en liten burk. Låt locket sitta kvar under hela larvstadiet, annars kan det komma in bakterier. Maten som finns i burken räcker för hela larvstadiet.
Under ca 10 dagar får ni nu följa hur larverna äter och växer. Sedan börjar de sätta sig i locket för att bli puppor.
När pupporna hängt några dagar är det dags att flytta över de i fjärilsburen. Lossa försiktigt burkens lock och placera det i buren. Tiden som puppa varar i ca 10 dagar.

När pupporna utvecklats till fjärilar kan ni sätta in frukt, blommor och sockerlösning. Blanda 1 tsk socker eller honung med 1 dl vatten. Doppa en bit hushållspapper i sockerlösningen och lägg in det i buren på ett litet fat.

Här kan du skriva ut en PDF med mer information

Viktigt att tänka på:
Ska ni odla fjärilar i skolan, tänk på att lov och långhelger inte bör sammanfalla med fjärilsodlingen. Beräkna en utvecklingstid på mellan 3-5 veckor (temperaturberoende) från det att ni fått era larver. Larverna skickas med post från vår leverantör InsectLore i England. 

Läs mer och anmäl dig till vårt FJÄRILSLABB!
Följ Tistelfjärilens livsstadier - Från liten växande larv, till puppa och till vacker fjäril!